Najoua Mesbahi : “Amb Felip sisè Catalunya aconseguirà la seva independència”

Més de 4000 persones es van concentrar aquest dijous, 4 de setembre, per retre homenatge  als terrassencs que, els dies 3, 4 i 5 de setembre de 1713 van perdre la vida per defensar la vila de Terrassa del saqueig i l’ocupació a mans de les tropes borbòniques.

La Marxa de Torxes, organitzada per la Comissió pel 4 de setembre de 1713, va iniciar-se passades les vuit del vespre, a la Plaça Vella.  El Ball del Serrallonga, el Drac Baluk-Ashtarok, els Bastoners de Sant Pere, grallers i tabalers van amenitzar el recorregut de la Marxa, precedida per una gran estelada portada per nens i nenes.

Finalment, la Marxa de Torxes va arribar a la Torre del Palau, també guarnida amb una gran estelada, on  cantaires de diverses  corals terrassenques van interpretar unes quantes cançons tradicionals catalanes.

L’activista social i cultural, Najoua Mesbahi, va ser la encarregada de lleguir enguany el pregó de la Marxa de Torxes.
En la seva intervenció, marcada per les demandes socials, Mesbahi va demanar un futur per a Catalunya ric en cultures diverses i en contra de qualsevol mena de discriminació, ja sigui per sexe, religió o opinió política, i va demanar unitat i que els ciutadans de Catalunya puguin exercir el dret a decidir . Per acabar, va expressar un desig: “fa 301 anys les tropes de Felip cinquè van entrar a Terrassa, li van calar foc i van assassinar part de la nostra població, però penso que amb Felip sisè Catalunya aconseguirà la seva independència.”


El cant dels Segadors, interpretat per les corals amb l’acompanyament del públic, i els constants crits reclamant la independència, van posar fi a la quarta edició de la Marxa de Torxes.

Fotos: Ramon Puig